Měsíček lékařský - zázrak pro citlivou pokožku

Měsíček lékařský: Všestranná bylina pro zdraví a kuchyni

Rozšíření: Měsíček lékařský se nachází po celé Evropě a Asii, preferuje slunečná stanoviště. Tato rostlina má dlouhou historii pěstování i v našich krajích, kde se v některých oblastech dokonce zdivočela. Pokud máte zájem, na konci textu se dozvíte, jak si měsíček vypěstovat i ve vlastní zahradě.

Popis a účinné složky: Jde o letničku dosahující výšky 50 až 80 cm s rozvětvenou lodyhou, podlouhlými listy, vřetenovitým kořenem, srpovitými semeny a květy v oranžové nebo žluté barvě. Kvete od jara do podzimu, což ji činí krásným a dlouhodobým doplňkem každé zahrady. Mezi její účinné látky patří silice, saponin, karotenoidy, hořčiny a polyacetylenové sloučeniny.

Využití rostliny: Hlavně květy měsíčku lékařského, ale i listy a stonky jsou bohatým zdrojem léčivých účinků.

Léčivé vlastnosti měsíčku: Měsíček lékařský je ceněn pro své léčivé účinky bez vedlejších nežádoucích efektů. Způsob použití určuje jeho působení:

  • Čaj: Podporuje čištění krve, krevní oběh, léčbu infekční žloutenky, trávicí problémy, bolestivou menstruaci a může pomáhat i při nádorových onemocněních.
  • Mast: Zmírňuje jizvy, křečové žíly, záněty, spáleniny, omrzliny, vředy, hemeroidy, akné, plísně a další kožní problémy.
  • Olej: Olej z měsíčku lékařského se získává z jeho květů a je ceněn pro své regenerační a zklidňující účinky na pokožku. Je bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti, což ho činí ideálním pro léčbu podrážděné, suché nebo poškozené pokožky. Měsíčkový olej je naprosto fantastický na dětskou citlivou pokožku. Využití najde i při masáži.
  • Tinktura: Vhodná k vnitřnímu i vnějšímu použití, podporuje hojení ran, pohmožděnin a ulevuje od bolesti svalů.

Gastronomie: Měsíček je v kuchyni využíván jako koření, které díky své pikantní a nahořklé chuti může nahradit šafrán. Hodí se do salátů, při přípravě žluté rýže nebo k ochucení masa. Jeho zařazení do jídelníčku navíc podporuje trávení.

Tip: Zkuste si doma připravit měsíčkové víno nebo bylinkovou sůl s měsíčkem pro zdravé dochucení pokrmů.

Pěstování: Měsíček lékařský lze snadno vypěstovat na záhonu od dubna. Semena se vysévají do sponu 30×30 cm a lehce zatlačí do země. Klíčení trvá 10 až 14 dní. Rostlina preferuje slunné stanoviště a vápenitý, dobře propustný substrát, ale vyroste téměř v jakékoli půdě.

 

.
.
.
.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz